Nämä asiat ysärilapset muistaa – Hyväntuulista muistelua lapsuudesta.

Olen viettänyt suurimman osan lapsuudestani ja nuoruudestani Kankaanpäässä. Muutimme Espoosta Kankaanpäähän muistaakseni vuonna 2001. Aloitin ala-asteen 3. luokan uudessa pienemmässä kaupungissa. Iskä on kotoisin Kankaanpäästä, äiti Laviasta ja isovanhemmat sekä suurin osa sukulaisista asuivat näillä main. Veri veti takaisin puoleensa ja paluu vanhempien kotikonnuille oli alkanut.

Lapsuuteen liittyy paljon hyviä muistoja. Kankaanpäässä oli turvallista kasvaa ja olla. Ainakin yksi tai kaksi ystävyyssuhdetta on kestänyt aina näihin päiviin saakka ja tulee varmasti kantamaan koko loppuelämän. Puolisoni Villeen tutustuin myös aikoinaan rippileirillä Kankaanpään Hakoniemessä.

12400663_550642745104481_2416526919663943672_n

Viikonloppuna olin vanhempieni luona Kankaanpäässä. Vanhempieni luona on kaappi, jossa on edelleen tavaroita lapsuudestani ja nuoruudestani. Suurimman osan tavaroista olen hävittänyt, mutta osa on onneksi edelleen tallella. Pitkästä aikaa katsoin koko kaapin läpi.

Aikamoisia flashbäckejä tuli lapsuudesta. Tämän innoittamana aloin kirjoittamaan tätä postausta 🙂 Lisäksi tänään muisteltiin Villen kanssa asioita, joita tuli leikittyä/tehtyä lapsena. Keräsin ison listan asioita, joita tuli mieleen keskustelun lomassa.


Keräilikö kukaan muu tarroja? Kaverien luona yökylässä oli aina tarrakirjat mukana ja tarroja vaihdeltiin keskenään. Oli isoa tarraa, pehmotarraa, glittertarraa yms. Kavereiden kesken tuli myös tehtyä kirjeenvaihtoa. Tiimarista haettiin aina uusimmat tarrat, kirjepaperit ja vihot.

Lapsuuden ja nuoruudet erilaiset lehdet, kirjat ja clubit: Suosikki, Koululainen, Mix, Sisters Club, Sabrina-noita lehti/meikkiboxi, Pollux hevoskerho, Neiti Etsivä- kirjat, Goosebumps- kauhukirjat…

Lapsuuden ajan viihde: VHS-filmit, kasetit, Habbohotelli, Mix chat, ii2, irc-galleria, mese ja web- kamerat. Tuohon aikaan tuli käytyä myös usein kirjastossa hakemassa lainaan levyjä, tarinakasetteja yms. Playstation 1:llä tuli pelattua Crash Bandicoot:ia, Spyroa yms. Tietokoneella pelasin usein myös erilaisia hevospelejä. Myöhemmin tuli Sims-pelit, jotka oli myös erittäin hyvää viihdettä tuohon aikaan. Barbie-elokuvat oli myös mun omia lemppareita!

12193528_496855810483175_7771242118464810956_n

36396810_980355048799913_6533731536049537024_n

Kellogs murot ja niiden sisällä olevat yllätykset. Kuka muistaa väriä vaihtavat muovilusikat?

Nokian puhelimet: Ensimmäisen puhelimen sain, kun menin 1. luokalle. Se oli malliltaan 3210 ja siinä oli vaaleanpunaiset kuoret, jossa oli kalan kuvia. Myöhemmin tuli väripuhelimet ja Nokian puhelinmallit, johon pystyi itse tekemään kuoret. Lehtien sivuilta tilattiin uusia soittoääniä ja logoja puhelimiin. Puhelimiin pystyi myös ostamaan tarroja, jotka vilkkui aina jonkun soittaessa. Bounce- ja matopelit olivat myös kovia juttuja tuolloin.

Lapsuuden must have sisustusjutut: Huoneen seinät täynnä lehdistä saatuja julisteita, erilaiset värilliset valaisimet ja laavalamput, oviverhot, parvisängyt, cd-levy telineet..

Muotivillitykset: Kreppiraudalla laitetut hiukset, vaaleansininen luomiväri, pikkuletit hiuksissa, Lorealin ”Colorpulse” hiusvärit ja vaahtovärit jne…

Ulkojutut: Potkulaudalla ja pyörällä sohaaminen ympäri katuja, kymmenen tikkua laudalla, lipunryöstö, spurttis, hippaleikit, ruuduilla ja hyppynarulla hyppiminen, twist- naru. Lisäksi naapurien ovikellon soittaminen ja sen jälkeen karkuun juokseminen. Älyhoi! 😀


Ystäväkirjat. Kuka muistaa täyttäneensä näitä? 

– Musiikki: Smurffit, TikTak, Nylon Beat, Gimmel, Las Ketchup, NOW That’s what I call music- levyt…

Nukkeleikit: Baby Born kotileikit sekä Barbie ja Bratz leikit. Leikittiin usein myös parhaan kaverin kanssa ”teinileikkiä”. Meillä oli leikisti poikaystävät ja oltiin mukamas 18- vuotiaita, heh.

Muovisälä: Muistatko gogot, jojot, erilaiset limanuljaskat ja tamagotsit?

– WWF Pandamyynti: Kuka muistaa osallistuneensa pandamyyntiin? Tarkoituksena oli myydä kaikenlaista tavaraa kirjoista pehmoleluihin ulkopuolisille henkilöille. Myytyjen tavaroiden perusteella oli mahdollista saada erilaisia tavaroita palkaksi. Käytännössä kävin koko asuinalueeni läpi ovelta ovelle ja mukana oli tuotekuvasto, josta naapurit sai halutessaan ostaa tavaraa. Muistaakseni osa tuotoista meni uhanalaisten eläinten auttamiseen. Parhain ”palkkani” myynnistä oli sähköpiano, mikäli muistan oikein.


Kaikki hevosiin liittyvä oli IN! Piirrustukset ja maalaukset liittyi aina hevosiin. Keppihevosleikit oli tuolloin myös ihan super hauskaa. 

– Herkut, joita ei ole enää saatavilla: Aarrearkkujäätelö (Tämä oli pakko aina saada arkun takia, vaikka itse jäätelöstä en edes tykännyt), naminami vanukkaat, Tom ja Jerry keksit, lakupiiput, erilaiset tuttitikkarit, joissa oli väkevää jauhoa mukana. Muistan myös lapsena ostaneeni kioskista leikkitupakkaa. Iskä löysi nämä kaapista ja sain kovan ripityksen kotona. Siihen jäi meikäläisen tupakkakokeilut, heh. Iskällä oli todella kova auktoriteetti ja olen siitä edelleen todella kiitollinen.

36389765_980355505466534_683879641018007552_n

– Päiväkodin ja ala-asteen näytelmät: Itsellä on näistä jonkin verran huonoja muistoja ja epäonnistumisen kokemuksia! Muistan edelleen, kuinka paljon jännitin näytelmiä, joissa jouduin esiintymään. Olin niin jännittynyt ja peloissani yleisön edessä, että unohdin lähes joka kerta omat vuorosanani. Myöhemmin hieman vanhempana tykkäsin tehdä kavereiden kanssa erilaisia näytelmiä ja tanssiesityksiä pienemmälle yleisölle.

– Agenttileikit: Muistatko ennen joulua tulleen lelulehden, jossa oli erilaisia agenttitarvikkeita? Nämä taisi olla aika monen lahjalistalla tuohon aikaan. Itse muistan omistaneeni hälyttimen, joka hälytti mikäli joku astui mun huoneeseen. Muistan myös lainanneeni kirjastosta Salapoliisin käsikirjan. 

hg
Kuva on vuodelta 2006 ns. ”irc-galleria” ajoilta. Tuo kuvassa oleva Paul Klee:n juliste löytyy tällä hetkellä meidän työhuoneesta. Juliste on hankittu Ikeasta vuonna -97 tai -98.

Lapselliset äkäilyt kotona: Muistan, että suutuin lapsena iskälle niin pahasti, että uhkasin muuttaa pois kotoa. Olin tuolloin ehkä 7- tai 8- vuotias. Pakkasin puhelinyhtiön reppuun tärkeimmät leluni, puin haalarin päälle ja sanoin hyvästit. Iskä sai kuitenkin puhumalla muutettua mieleni melko nopeasti.

Millaisia ajatuksia tämä postaus teissä herätti? Oliko listassa tuttuja asioita? Kertokaa teidän parhaimpia muistoja lapsuuteenne liittyen! Jätä kommentti aiheeseen liittyen 🙂 


Jätä kommentti